Nieuws

De relatie tussen jeugdkamp Scylla en managementgoeroe Simon Sinek

Zaterdag mocht ik weer als gast op bezoek bij ons jeugdkamp in Leusden. Wat zag dat er weer top uit! Het maximale aantal kinderen had zich opgegeven. Echt heel gaaf om te zien.

Ik was getuige van twee spelactiviteiten op zaterdagmiddag. In één spel was de opdracht om in teamverband een toren te bouwen en in het volgende spel werden ze geacht elkaar met pijl en boog uit te schakelen. Goede mentale voorbereiding op het seizoen. "Met je team de tegenstander vermorzelen!"

Bedankt leiding: Nicole, Jolanda, Fiona, Deanne, Bjorn, Dennis, Stefan en Frank. Jullie hadden er zichtbaar zelf ook plezier in. Het was weer zo gaaf en zó belangrijk voor Scylla!

Eerder deze week kreeg ik een inspirerend managementfilmpje van Dennis van der Wiel opgestuurd. In dit filmpje gaat het over de “golden circle” van Simon Sinek. Sinek heeft studie gedaan naar wat excellente bedrijven/organisatie/personen gemeen hebben en wat ze onderscheiden van andere, middelmatige organisaties.   

                                                   

Zie hierboven zijn “golden circle”. Heel in het kort. Iedereen in elke organisatie weet wel “wat” (what, in de buitenste cirkel) ze doen. Scylla volleybalt en sport voor 55+ ers. En “hoe” (how, in de middencirkel) wij dat doen, weten de meesten ook wel. Wij zijn lid van de NeVoBo, huren zaalruimten, kopen ballen, stellen trainers aan, etc.

Sinek legt uit dat mensen in de excellente en onderscheidende organisaties precies weten “waarom” (why, de binnenste ring) ze het doen. Wat hun beweegt. Wat hun “drive” is. Alles wat ze doen en hoe ze over de organisatie praten, komt omdat het “waarom” zo duidelijk voor ze is. Dat is hun drive. En dezelfde drive delen ze met zoveel anderen in de organisatie. Dat geeft zoveel kracht. Dat maakt deze organisaties uitzonderlijk goed.

Ik beweer hier dat de leden van Scylla heel goed weten “waarom” zij voor Scylla zoveel over hebben. Onze diepere waarden zijn voor heel veel leden de reden om voor onze club te gaan. Waarom geven 8 leden van Scylla zoveel van hun vrije tijd om dit jaarlijkse jeugdkamp te organiseren? Ik denk dat ik het weet. Zij houden van Scylla tot diep in hun vezels. Zij voelen dat het jeugdkamp saamhorigheid creëert. Dat dit jeugdkamp een fundament van eenheid geeft bij onze jeugd waardoor ook zij weer van Scylla gaan houden en later het stokje overnemen. Hier wordt een fundament van sociale cohesie gelegd. Een gevoel van veiligheid, trots en plezier. Zeg maar een “thuis”. Onder andere door dit jeugdkamp wordt Scylla beter en sterker. Voor nu en de toekomst. En dat is ze wat waard. Het was niet voor niets dat mijn dochter, toen ze op kamers ging voor haar studie, het aanstaande “gemis” van haar club Scylla als een heel akelige, nare consequentie zag. Het zat diep! Heel diep!

Naar aanleiding van het filmpje van Sinek ben ik ook eens naar mijn eigen diepere beweegredenen gaan kijken waarom ik toch tijd en energie aan Scylla besteed. En dat is vermoedelijk ook het antwoord op de vraag waarom er zoveel actieve leden bij Scylla zijn. Een bedrijf zou hiervoor overigens met het voltallige personeel een paar dagen de hei op gaan. Als ik op het jeugdkamp loop, ben ik trots. Apetrots. Niet dat ik er ook maar iets aan heb bijgedragen. Maar het plezier, de passie, de saamhorigheid, spettert eraf. Hier zie ik de club groeien. De club waar ik van houd. Scylla volleybalt en sport (55+). Dat is “wat” wij doen. Maar “waarom” doen wij het eigenlijk? Ik denk omdat Scylla heel veel betekent voor heel veel mensen: warmte, gezondheid, opheffen van eenzaamheid, vrienden, een thuis, uitlaatklep, veiligheid, het erbij horen, plezier, ontspanning. Wat is er mooier dan je in te zetten voor deze doelen? Ja, het maakt onze wereld een stukje beter, is mijn overtuiging. De moeite van het strijden waard. En niet alleen. Met zoveel andere leden, die dezelfde “waarom” delen. Samenbouwen aan iets wat de moeite waard is en wat, na ons, nog velen heel veel plezier zal geven. Daar gaat het leven toch om? Als mijn kleinkind (moet nog komen) later op Scylla zit, dan zal opa trots kunnen melden, dat ook hij zijn steentje heeft bijgedragen om deze mooie club vorm te geven. Maar niet alleen. Met zo velen! De kracht van Scylla!

Het zijn dus zeker niet alleen de organisatoren van het jeugdkamp die de “waarom” van onze club zo diep voelen. Juist het “het gemeenschappelijk weten van het waarom, door zoveel leden gedeeld” maakt van Scylla een uitzonderlijke, zeg maar “excellente” club.  

Nu neemt Sinek in zijn filmpje Apple als grote voorbeeld. Maar ik zal hem een mail sturen dat hij Scylla voortaan beter als excellent voorbeeld in zijn voordrachten kan opvoeren.

Hans Konig