Nieuws

Auw, (spier)pijn is fijn!!

Donderdagochtend. Ik kom nauwelijks mijn bed uit. Alles doet pijn. Gisterenavond is de eerste training weer geweest. Eigenlijk gewoon een training zoals altijd. Pittig maar niet overdreven. Ik denk zelfs dat onze trainer Bart, uit medelijden, het zelfs nog wel een beetje rustig aan deed. En dan nu toch zo’n spierpijn!

Marleen, mijn vrouw, lachte mij vanmorgen echt wel een beetje uit. En ik vrees dat de spierpijn vandaag nog verder gaat toenemen. Mijn benen, billen, rug, buik en armen laten zich goed voelen. Ik beweeg als een oude man.

En toch voel ik mij zo goed! “Pijn is fijn” is vandaag zeker van toepassing.

Nu ben ik er vrijwel zeker van dat ik vandaag niet alleen sta in deze pijnlijke maar toch aangename beleving.

Wat voelde het goed om de bal weer te kunnen spelen. Al vloog de pass nog alle kanten op en stierven vele aanvallen in schoonheid om vervolgens in het net te belanden. Toch heel lekker!

En dan na afloop dat eerste biertje! Wat smaakte dat goed. En wat was het weer goed om alle teamleden met hun (vakantie) verhalen weer te mogen meemaken. Dus gewoon top!

Op internet heb ik zojuist de volgende tips gevonden om je spierpijn te behandelen. Ik denk dat ik vele van de lezers hier nu wel een groot plezier mee doe:

  1. Verwen je spieren met valkruid. Arnica(valkruid) is één van de bekendste natuurlijke middelen bij kneuzingen, verstuikingen en spierpijn. Volgens onderzoek heeft het een ontspannende werking op spieren omdat het op de pijnlijke plek afvalstoffen sneller laat afvoeren en het herstel van spierweefsel versnelt. Dit middel is verwerkt in crèmes, oliën en gels.
  2. Kruip onder de wol. Slapen helpt tegen spierpijn die een dag na de inspanning optreedt. Er zijn kleine scheurtjes ontstaan in de spieren die alleen met rust herstellen.
  3. Beweeg rustig. Geef je spieren de tijd om te herstellen. Dat betekent niet dat je languit op de bank moet gaan liggen. Juist niet! Blijf rustig bewegen; dat bevordert de doorbloeding, waardoor spierpijn kan verdwijnen.
  4. Gebruik een hulpmiddel: de foamroller. Rol met je pijnlijke spieren over een foamroller. Hierdoor oefen je druk uit en stimuleert je de doorbloeding van je spieren.
  5. Herhaal de oefening die pijn deed. Klinkt gek, maar uit onderzoek blijkt dat dit kan helpen. Doe de volgende dag de activiteit opnieuw, maar dan een paar tandjes lager.
  6. Gebruik andere spieren. Heb je bijvoorbeeld pijn in je onderbeen, ga dan een stukje zwemmen. En heb je pijn in je schouder, ga dan een stukje hardlopen. Zo blijf je wel in beweging, maar belast je niet de pijnlijke spier opnieuw.
  7. Wees realistisch. Heb je keer op keer spierpijn? Misschien is het niet de juiste sport voor jou.

Nu spreekt tip 5 (herhaal de training) mij het meest aan. Gewoon weer doen. En inderdaad ik ga gewoon het liefst vanavond weer volleyballen! Maar helaas moet ik nog een weekje wachten.

Tip 6 (andere spieren gebruiken) gaat mij niet helpen, want gewoon elke spier doet pijn.

Tip 7 (andere sport kiezen) daarentegen kan ik niemand aanraden. Het bestaat niet dat volleybal niet de juiste sport is.

Hans Konig