Nieuws

Wie wil er ruilen?

De Hoogvliet bestaat dit jaar 50 jaar. Dat is mooi! En Scylla bestaat dit jaar 15 jaar. Dat is zo mogelijk nog mooier.

En deze heugelijke feiten komen tesamen in een prachtig Scylla-fotoboek. Ik kan niet wachten. Morgen gaat het gebeuren! Dan krijg je dus echte Scylla-spelerfoto’s bij de boodschappen. Ik denk dat ik zeer vroeg voor de Hoogvliet zal staan om als eerste Scyllaiaan boodschappen te doen en dan als eerste een zakje foto’s van Scylla-helden ga scoren. Misschien wel in een slaapzak voor de deur!

Deze actie doet mij overigens denken aan mijn jeugdtijd. Toen kon je bij de sigarenboer voor 0,25 guldencenten een pakje met 7  foto’s van eredivisie voetbalspelers kopen. En die kon je dan ook in een album plakken. Dit heeft mijn ouders flink wat geld gekost, kan ik jullie verklappen. Om de haverklap was ik weer aan het bedelen voor een kwartje. En ik was niet de enige. Alle kinderen leken wel mee te doen; in de buurt en in de klas. Er ontstond een levendige ruilhandel. En de commerciele bedenkers achter deze voetbalplaatjes waren zeer geslepen. Johan Cruijff was zeldzaam. Van zijn foto waren er veel minder in omloop dan van Klaas Jansen van AGOVV, die bijna altijd op de reservebank zat. Ajaxieden, PSV’ers en Feijenoorders waren zo ie zo minder in omloop gebracht dan de spelers van de mindere clubs.

Daardoor kon het gebeuren dat, als je het zeldzame geluk had, dat je Cruijffie dubbel had, hem wel kon ruilen voor 10 tot 20 andere voetbalspelers.

Dus ik dacht slim te zijn. Ik heb vanochtend de bedrijfsleider van de Hoogvliet gebeld en hem gevraagd welke strategie ze hanteren. Wie van de Scyllaianen zijn de zeldzame plaatjes geworden? Als ik dat weet kan ik immers strategisch ruilen met de onwetenden. Ik zou mij zo kunnen voorstellen dat de drie helden, hieronder afgebeeld, weleens als zeldzame foto’s kunnen worden ingebracht. Joost die het leeuwendeel van de organisatie van dit project heeft gedaan (klasse!) en de fotografen Jan en Wilko. Misschien zijn die in de ruilhandel wel 10 tegen 1 waard, dacht ik.

Maar wat te denken van Joyce, Leo, Jeroen, Jolanda en Linda die zeer actief zijn in belangrijke functies voor Scylla. Enkele van hen zelfs zonder dat ze zelf spelen. Die zijn ook zeldzaam. Of André, misschien wel mister Scylla? Of Tjaard-Jan  als speler van H1 op leeftijd, maar nog altijd heel belangrijk voor het team. Uberhaupt zullen de spelers van H1 en D1 wel minder in omloop worden gebracht, zo schatte ik in. Jullie begrijpen dat ik nog wel even door kan gaan met vele, vele Scyllaianen die commercieel zeer interessant kunnen zijn en een gewild zeldzaam ruilobject kunnen worden.

Helaas heb je  in zo’n boek overigens ook altijd de onvermijdelijk foutjes in de spelling van de namen. Ik heb gehoord dat het er slechts twee zijn. Dat is knap, maar dat feit geeft misschien geen troost aan wie het  betreft. Hoe vaak alles ook is gecontroleerd om dit te vermijden, en neem van mij aan dit veelvuldig  is gebeurd, slippen er altijd foutjes door heen. Leesblindheid! En ik ben zelf ervaringsdeskundige in deze. Mijn simpele achternaam wordt bijna altijd verkeerd geschreven: Koning, Honig, Konigh, Ká˝…nig (let op de umlaut op de “o”!), en nog wel gekker! Ondertussen ben ik er eigenlijk gewoon wel een beetje trots op! Kwestie van “mindset”.

Maar ook als ik deze stukjes schrijf en vervolgens nalees ter controle, blijven er altijd spelvoutjes in zitten die ik gewoon niet meer zie en er dus door heen slippen. Vervelend, maar misschien onvermijdelijk! Sorry! Maar ik hoop natuurlijk dat de slachtoffers van deze schrijfvergissingen in het album er niet te zwaar aan tillen. En als de Hoogvliet slim is, worden juist deze kleine naamsverbasteringetjes dé collectetorsitems in dit boek, zo dacht ik.  Bijvoorbeeld 1 tegen 15.

Maar nu terug naar de strategie van de Hoogvliet.

Toen de bedrijfsleider vanochtend als tegenvraag stelde, aan wie ik dan dacht als beoogd collectoritem en ik bovengenoemde namen als voorbeeld noemde, moest hij toch wel een beetje lachen. Hij was het met deze genoemde personen wel eens, maar vervolgens noemde hij nog vele andere Scyllaianen op die toch ook wel zeer bijzonder waren. In de gauwigheid noemde hij: Susan, Elly, Michiel, Jan, Jan, Jan, Wim, Erik, Egbert, Herman, Rachelle, Femkje, Henk, Andries, Rob, Rob, José, Deanne, Anna, Silvain, Melle, Noor, Lieselotte, Janine, Sanne, Sanne, Rik  en nog veel meer namen.

Toen zei hij: “Snap je nu dat elke Scyllaiaan evenveel waard is voor de vereniging en dat iedereen dus evenveel als foto bij de Hoogvliet wordt uitgedeeld!”  Dus altijd 1 tegen 1 te ruilen!

Enigszins beschaamd moest ik hem natuurlijk gelijk geven.

Hans Konig