Nieuws

De eeuwige zorgenmuts

Mijn zoon moest eens voor zijn studie “sport en Beweging” een strategische analyse van een sportvereniging maken. En omdat hij en een studievriendje wel van sporten houden maar absoluut niet van dit theoretisch geneuzel, vroegen de boys of ik ze wilde helpen. “Papa, jij hebt toch Bedrijfskunde gestudeerd?”. Met deze vleierij liet ik mij overhalen om ze te helpen. En veel te laat natuurlijk. Het gevolg was een weekend hard werken, waarbij een groot gedeelte van de nacht, om maar op tijd het verslag in te kunnen leveren. Het was alweer zolang geleden dat ik deze leerstof tot mij moest nemen. Maar dankzij mijn zoon zit het er weer goed in! Je hebt kinderen of niet!

Nu kan je een dergelijke strategische analyse prima op Scylla toepassen. Maar dat is toch wel een beetje over de top. Ik zie mij al bij mijn medebestuurders aankomen. Maar ik betrap mij erop dat dergelijke exercities wel regelmatig door mijn hoofd gaan.

Dan vormt er een soort van SWOT analyse op niet gestructureerde wijze in mijn hoofd. En dan bedenk ik natuurlijk vervolgens hoe wij hier als Scylla mee kunnen omgaan. Voor degene die nog nooit van een SWOT analyse hebben gehoord, het klinkt gewichtiger dan het is. Eigenlijk een beetje “dik” doenerij. Het is gewoon een opsomming van sterkten en de zwakten van de Scylla organisatie en de bedreiging en de kansen, komend uit de boze buitenwereld.

Maar zo moeilijk is het niet. Scylla is een warme, sterke en springlevende vereniging waarvan de meeste leden zielsveel van houden en heel veel leden zich actief inzetten om dit moois te behouden. En dat doen deze leden ook nog eens met zichtbaar plezier. Dit is het sterkst denkbare fundament.

Maar waarom heb ik dit stukje dan “de eeuwige zorgenmust” genoemd? Dat slaat op mijzelf! Als ik naar al dit goeds kijk, ben ik best wel trots dat ik daar onderdeel van mag uitmaken. Dat geeft mij een rijk gevoel. Maar “rijke” mensen zijn zelden gelukkig (Ik overigens wel hoor). Deze rijke mensen leven immer met de zorg hun rijkdom kwijt te raken. Zielig, eigenlijk.

Maar dat heb ik dan eigenlijk toch ook wel een beetje. Dan denk ik met zoveel blijdschap aan Scylla en dat ik daar voorzitter van mag zijn. Trots op zoveel dingen en vooral de betrokkenheid van de mensen. Zo schreef Mary Roomer, de nieuwe C-coördinator, in de vorige weekbrief nog dat zij verwacht een leuke tijd te gaan beleven in deze functie en dat zij het van belang vindt om haar steentje bij te dragen, nu het kan. Van zoveel positiviteit word ik echt blij! De kracht van Scylla!

Maar vrijwel direct na deze euforische gedachte komt dan de zorg weer boven. Hoe dit moois te behouden?

  • Wat als het volleybal/teamsport verder afneemt?
  • Komen er genoeg nieuwe jongens?
  • Kunnen de vrijwilligers hun taak goed aan? Sommige taken zijn echt wel veelvragend.
  • Zijn onze seniorenteams niet te broos en vallen er straks een paar weg? Hoe deze aan te vullen?
  • Het eigen beheer van de Vlinder gaat goed. Dat vraagt best wat? Blijft dit lukken?
  • Hoe krijgen wij de vacatures (groot, klein en nieuwe) goed ingevuld? Nu lukt het nog. Blijft dit zo? Hoe het grote potentieel binnen ons ledenbestand te benutten?
  • Hoe een nieuwe wedstrijdsecretaris te vinden? Leuke job, overigens!
  • Gaat het lukken om de 55+ afdeling een echt onderdeel te laten worden van onze mooie vereniging?
  • Kunnen wij ons sponsorbeleid efficiënter maken? Ja, zeg ik dan, maar met wie en hoe?

En zo kan ik nog wel een paar A4-tjes volschrijven.  En daar tegenover staat dat er zoveel ideeën zijn om onze vereniging zo succesvol te houden voor nu en in de toekomst.

Zo vaak word ik aangesproken door leden die een goed idee hebben en dat dan gaan doen. Waar wij als Scylla dan weer baat bij hebben. Soms is er iets al gebeurd waar ik geen enkele weet van had. Nooit verkeerd, altijd goed. Scylla gaat als een trein! Hoe te behouden? Gaat dit vanzelf?

Waar pieker ik dan nog over? En als ik er goed over nadenk, heb ik eigenlijk maar één zorg? Hoe krijgen wij alle leden met zoveel goede ideeën en de wil om wat te betekenen voor onze club, ook werkelijk bereikt? Dat ze zich uitgenodigd voelen. Als dat lukt worden alle zorgenpuntjes opgelost. Dan zijn wij nog veel krachtiger als dat wij nu al zijn.

Dus ik vraag alle leden om te komen met goede ideeën ter verbetering? Ik vraag alle leden om niet bescheiden te zijn maar om je te laten zien in de vele leuke activiteiten die er voor Scylla te doen zijn. Met zijn allen zijn wij zo sterk! Onoverwinnelijk zelf!

Maar ik zal mij toch wel eeuwig zorgen blijven maken? Dat is de aard van dit beestje. Dus toch voor altijd een beetje de “de eeuwige zorgenmuts!”.

Hans Konig