Nieuws

Lieve Raéle

Wij hebben elkaar niet, of hooguit nauwelijks, gekend. Ik denk dat jij net één jaar later op Scylla bent gegaan dan mijn dochter Maaike. Maaike vertelde mij dat jullie misschien weleens in een gezamenlijk C-team hebben gespeeld. In dat geval heb ik dan vermoedelijk weleens aan de zijlijn gestaan en jullie en dus ook jou aangemoedigd. Maar dat was het dan!

En toch denk ik je nu behoorlijk goed te kennen. Gek, omdat na jouw overlijden te kunnen zeggen. Maar dit komt natuurlijk vooral door je crematieplechtigheid. Dat vind ik overigens een gek en niet passend woord. Misschien wel een beetje vreemd, maar een beter woord zou ik "crematiehappening" vinden. Omdat jij lang Scyllaiaan bent geweest en je moeder Marjolijn nog steeds (en hopelijk nog heel lang) Scyllaiaan is, mocht ik als afgevaardigde van het bestuur en leden van Scylla, afgelopen woensdag, bij je crematie aanwezig zijn.

Ik heb zelden zo'n aangrijpende, indrukwekkende en mooie uitvaart meegemaakt als deze van jou. Je vader zei in zijn mooie woorden aan jou gericht, dat je misschien nu wel van elders de boel op aarde in de gaten houdt. Ik geloof dat eigenlijk ook wel. En als dat zo is, zul je ook wel heel trots hebben toegekeken en geconcludeerd hebben dat je een hele stevige "footprint" op deze aarde hebt neergezet en dat je voor veel mensen echt wat betekend hebt. En zelfs nu je er niet meer bij bent, heb je bij mij ook een onuitwisbare indruk en herinnering achtergelaten. Ik vind dat bijzonder.

Wat waren er ongelooflijk veel mensen afgelopen woensdag. Ze pasten bij lange na niet in de hoofdzaal. Ook de grote koffiekamer was propvol. Daar konden wij alles op scherm volgen. Onder de vele bezoekers waren er ook heel veel Scyllaianen aanwezig. Veel van je vroegere Scylla-vrienden en hun ouders waren aanwezig. Maar ook veel Scyllaianen uit o.a. dames 5 waren aanwezig om je moeder steun te geven. Daar was ik, als voorzitter, eigenlijk best wel een beetje trots op. Dat geeft toch ook aan wat een warme vereniging Scylla is.

Vele bijdragen kwamen tijdens je crematiehappening voorbij. Mooie, leuke en ontroerende bijdragen, ondersteund door prachtige foto's. Wat was jij een stralende, prachtmeid. En wat een eenheid straalde jij uit met je IJslandse paarden. Heel erg mooi was natuurlijk het "live" pianospel gevolgd door het filmpje waarop te zien was dat jij datzelfde stuk, heel erg mooi zelf op de piano speelde. Je moeder die in krachtige woorden jouw karakter, je innerlijke strijd en haar grote liefde voor jou toonde. De lollige bijdragen van je goede vriendinnen. De voorbeelden die werden genoemd waren zo herkenbaar voor een vader als ik met kinderen van jouw leeftijd. Wat zullen ze je missen! Je tante, nichtjes en neefje gaven een prachtig beeld van jou, ieder vanuit zijn of haar eigen perspectief. Je broer deed het fantastisch. Dat moet toch ook razend moeilijk zijn. Je vader hield zijn woord vlak naast je en vertelde zijn heel persoonlijke verhaal. Wat een pijn!

Je vader gaf jou het laatste woord. Op het scherm kwam een filmpje door jou gemaakt (noem je dat een vlog?) waarin je insprak wat er in jouw hoofd afspeelde en wat voor een strijd dat voor jou betekende. En wat je allemaal deed om het te bestrijden en de wanhoop dat het niet lukte. Ik denk je te begrijpen. Dertig jaar geleden heb ik afscheid genomen van mijn toenmalig beste vriend, die kampte met misschien wel vergelijkbare problematiek. Ik heb mij destijds dikwijls afgevraagd waarom het zover moest komen en of ik het had kunnen voorkomen.  Die vragen hebben mij, maar natuurlijk ook zijn vader, broers en anderen nog lange tijd beziggehouden. En ik denk nu te weten dat het niet te voorkomen was. Maar ook jouw geliefden en vooral je moeder, met wie je zo close was, zullen nog lang namalen. Maar met jouw laatste woord maakte je zoveel duidelijk! Dat helpt! Volledige regie van jou! Zo knap!

En als ik gelijk heb, dan heb je zelf kunnen zien wat al deze bijdragen (woordjes, bloemen, filmpjes en foto’s) bij de vele, vele aanwezigen deed. Tranen biggelde over vele wangen in grote stromen en ik moet je bekennen dat ze bij mij ook biggelden.

Hans Konig