Nieuws

De kracht van Scylla!

Tussen Kerst en Nieuwjaar was de Vlinder, zoals de laatste jaren, weer verhuurd aan de "acrobaten". Zij gebruikten een veld en de kantine voor hun kunsten, slapen en eten. Zij betalen daar een mooie huur voor die via de stichting VierVlakVlinder ten gunste komen aan de vier deelnemende sportverenigingen: Impuls, Kantjils, Invicta en Scylla. Elk jaar weer een hele prettige inkomstenbron. Maar er staat wel wat tegenover. De kantine en de keuken moeten werkelijk helemaal leeg worden opgeleverd op tafels en stoelen na.

Voor de Kerst kwam er een mailtje van André binnen met de vraag of er mensen konden helpen uit te ruimen. Ik heb mij opgeven. Fantastisch was het om te zien dat ik lang niet de enige was. Tussen 10 en 15 mensen kwamen opdagen. Van alle verenigingen waren de afgevaardigden van Scylla wel ruim in de meerderheid, zeg ik trots. Nu zijn wij ook wel de grootste vereniging en profiteren in verhouding dan ook het meest. Maar toch…

En het was gezellig. Eerst koffie met koek en vervolgens de instructiespeech van André, die de zaken efficiënt geregeld had en de regie strak in handen had. Binnen uurtje was de klus geklaard. Kantine en keuken klaar om over te dragen.

2 januari was afgesproken om de boel weer in te ruimen, zodat de trainingsgroepen van de dinsdagavond weer gewoon ons clubhuis konden gebruiken. Om half acht was afgesproken. Eerst dacht ik niet te kunnen. En om eerlijk te zijn, dat vond ik jammer, gezien de ervaring bij het uitruimen. Maar ik had mij vergist en kon uiteindelijk wel die avond. Dus André gebeld met de vraag of hij mijn hulp nog kon gebruiken. En jawel! Nu waren er nog meer mensen komen opdagen. Nu was het zo mogelijk nog gezelliger. Er stonden appelflappen en oliebollen (gebakken door de familie Dechering!) klaar naast de koffie/thee. André had zijn directierol nog strakker voorbereid. Zoals hij trots meldde had hij overdag een Excel schema opgesteld met taken. Hij voegde eraan toe dat dankzij dit schema de vrijwilligers niet als een kip zonder kop door elkaar heen zouden rennen, waardoor het allemaal veel te lang zou duren. Daarvan acte! De taken werden verdeeld. Iedereen weer aan de bak. Tijdens de werkzaamheden dirigeerde André als een eigentijdse Cruijff, zijn vrijwilligers op de juiste plek en in de juiste taak. Tja, je bent Vrijwilligerscoördinator of niet. Weer een uurtje hard werken en klaar was Kees. Daarna nog met een gezellig drankje nagenieten van het resultaat. Nu met een mooie bedankspeech van André. En als mooi decor natuurlijk de nieuwe materiaalkast.

Nu krijg ik altijd een beetje jeuk bij het woord “trots”. Maar ik was nu echt een beetje trots op onze vereniging. Wat een energie, gecombineerd met plezier kan er toch telkens weer binnen Scylla worden losgemaakt als er iets moet gebeuren of iets moet worden georganiseerd. En daar mag ik mij voorzitter van noemen. Dat geeft mij een trots gevoel, al hoewel ik mij er terdege van bewust ben hoe nietig mijn rol is in vergelijking met zoveel andere leden van Scylla, die zoveel meer doen voor Scylla.

Tot ik mij opgaf om jullie voorzitter te mogen worden (nu precies 1 jaar geleden) was ik een 100% consumerend lid. Ik kende mijn team (H4) en wat begeleiders en ouders rondom de MA1 waar mijn dochter in speelde. Meer niet.

Na dit jaar ben ik zoveel meer gaan houden van Scylla. Er gebeurt zoveel. Zoveel waar ik geen weet van had en ook geen deel van uit maakte. Wat heb ik veel gemist! Zulke activiteiten, als hierboven beschreven, geven zoveel voldoening. Samen werken met leuke mensen. Mensen die ik voorheen niet kende. Heb ik soms onder een steen gelegen? Ja, besef ik nu.

Het laatste jaar heb ik intens kennis gemaakt met de “kracht van Scylla”. Ik gun ieder lid zo’n vereniging en ik gun ieder lid een volledige integratie in de vele activiteiten. En ik gun iedere vereniging zulke leden! Het verrijkt enorm!

Hans Konig