Nieuws

#ScyllaToo?

Dinsdag was het volop in het nieuws. 1 op de 8 jonge sporters heeft weleens met grensoverschrijdend gedrag te maken of te maken gehad. Bij de helft van deze gevallen gaat het om ernstig misbruik zoals aanranding en verkrachting, aldus de commissie o.l.v. Klaas de Vries.

Shocking!

Kan dit bij Scylla ook gebeuren? Scylla heeft heel veel jeugdleden en een veelvoud hiervan zijn in het rijke verleden van Scylla als jeugdlid actief geweest.

Toen mijn kinderen klein waren zei ik nogal eens stoer tegen mijn vrouw, dat als iemand aan onze kinderen zou komen, ik deze persoon “wat” aan zou doen. En dat “wat” zal ik hier niet nader specificeren. Of ik ooit tot het aangekondigde geweld werkelijk in staat zou zijn geweest, valt te betwijfelen. Ik ben namelijk nogal bang voor fysiek geweld. Wanneer in mijn jeugd fysiek geweld dreigde, had ik een goed afweermechanisme: rennen! Heeft regelmatig geholpen. Maar het geeft wel aan hoe bang ik was dat één van mijn kinderen met misbruik te maken zou krijgen. Een angst die elke ouder wel zal herkennen.

Seksueel misbruik lijkt wel een epidemie te zijn. Wij hebben het grootschalig misbruik in de Katholieke kerk gehad. Wij hebben de meest afschuwelijke verhalen van Robert M vernomen, die als een dolle dwaas huis hield in een kinderdagverblijf. Benno B, de zweminstructeur, die onder water zijn handen niet kon afhouden van de kinderlijfjes. De turntrainer. De hockeytrainer die camera’s plaatste in de kleedkamers. De voetbaltrainers bij profclubs, die in ruil voor een grootse carrière wederdiensten vroegen. Vele voorbeelden die alle fantasie te boven gaat maar die te veelvuldig voorkomen om te negeren. En dan hier bovenop nog eens de vele verhalen van misbruik van politici, presentatoren, enz. Zelfs in ons leger gebeuren zaken waarvan je je afvraagt hoe het toch mogelijk kan zijn. Alle gevallen gaan gepaard met groot psychisch leed voor de slachtoffers.

In mijn jeugd ben ik lid geweest van een voetbalvereniging, een rugbyvereniging (in mijn stoere tijd), zeilvereniging en volleybalvereniging. Ook ben ik als dienstplichtige in het leger geweest. Nog nooit heb ik persoonlijk iets grensoverschrijdends meegemaakt.

Eén gebeurtenis komt het dichts bij. Toen ik 20 was, wilde ik op avontuur. Ik ging alleen op reis, al liftend door Zuid-Europa, tot afgrijzen van mijn ouders, wat ik pas heel veel jaren later goed kon voorstellen. Het ergste, op dit gebied, wat mij op deze reizen overkwam, was dat ik door mijn eigen naïviteit terecht kwam in een heel goedkoop hotelletje waar ik een kamer moet delen met een hele dikke, sterke vrachtwagenchauffeur. s’Avonds maakte hij mij met gebarentaal duidelijk  dat hij liever had dat ik mijn bed zou inruilen voor een plekje naast hem in zijn smalle bedje. Ik voel nog de paniek. Ik maakte duidelijk, met een foto van mijn vriendin, dat ik niet wilde. De man was OK. Hij maakte een gebaar van “jammer” en ging slapen, mij in opperste waakzaamheid achterlatend. Geen lekkere nachtrust. Dus hier zeker geen geval van misbruik! Alleen een verzoek waarop ik dus gewoon “nee” kon zeggen. Dit is mijn enige ervaring op dit terrein.

Het “misbruik”, wat het dichtstbijzijnd kwam, was ca. vijf jaar geleden toen een oude jeugdvriend (meer dan 50 jaar vriendschap) een afspraak maakte om mij “wat”te vertellen. Toen vertelde hij, op aanraden van een psycholoog, dat hij op 16-jarige leeftijd door zijn leider van de scouting was misbruikt. Ik wist niet wat ik hoorde. In die tijd deden wij alles samen: voetballen, brommer rijden, zeilen, op vakanties gaan, uitgaan, etc. Echte boezemvrienden. Ik had er nooit wat van gemerkt. Hij had het nooit aan iemand verteld. Nu hoorde ik hoeveel leed hij er jarenlang van ondervonden heeft. Schokkend! Waar was ik?

Terug naar Scylla. Gelukkig is volleybal niet een sport waar fysiek contact bij hoort. Dat scheelt. Maar 1 op de 8 is wel heel erg veel. Dus de kans dat dit ook bij Scylla gebeurt, of gebeurd is of ooit zal gebeuren is dus zeker reëel. Daar mogen wij de kop niet voor in het zand steken. In het bestuur hebben wij het toevallig recentelijk gehad over de VOG (verklaring van goed gedrag), die wij van trainers eisen. Hier moeten wij vooral goed op blijven toezien. Maar een VOG zegt alleen iets over het verleden en dan alleen nog over iets wat bekend is. Dan heeft Scylla ook nog een vertrouwenspersoon, waar leden terecht kunnen. Wat kunnen wij meer doen? De aanbevelingen van de commissie Klaas de Vries geven ook niet echt praktische handvatten.

Dus wie een idee heeft hoe Scylla deze zeer ongewenste praktijken kan voorkomen, zeg het ajb. Maar laten wij, alle Scyllaianen en ouders van onze jeugdige Scyllaianen, vooral heel goed onze ogen en oren openhouden en niet verzuimen in actie te komen wanneer hier aanleiding toe lijkt te zijn. Zonder heksenjacht, paniek en ongenuanceerde, sfeerverpestende geruchten te verspreiden. Maar laten wij er met zijn allen alles aan doen om onze jeugd te beschermen. Daar hebben zij alle recht op!

En Scyllaianen die de aandrang mochten voelen en die zich aangetrokken voelen tot onze jeugd, “Doe het niet! De prijs voor wie het moet ondergaan is veel en veel te hoog”.

Hans Konig