Nieuws

Een nieuwe Scylla held!

Op Facebook heeft het mooie nieuws vorige week al uitgebreid gestaan. Tjaart-Jan Huizing is scheidsrechter van het seizoen 2018-2019 geworden. Als beloning en onderstreping van zijn grote kwaliteit als scheidsrechter mocht TJ de bekerfinale Regio Oost in Zetten fluiten. En dus een nieuwe Scylla held, waarbij ik mijzelf direct moet corrigeren omdat TJ deze status als held immers allang had verdiend, als speler van H1.

Ik was daarbij aanwezig. En dat was zo gaaf. TJ wist van niets. Dus opeens, voorafgaand aan de wedstrijd, kreeg hij deze onderscheiding toegewezen. Fantastische, verbaasde, dankbare blik in zijn ogen.

Alleen had hij best een beetje minder verbaasd kunnen zijn. Nu moet ik toegeven dat ik niet degene ben die dat goed kan beoordelen. Ik vind namelijk elke scheidsrechter op een volleybalbok supergoed. Of in ieder geval dapper. Een scheidsrechter krijgt per definitie mijn bewondering. Daar neem ik gewoon altijd mijn petje voor af. En ik vind het verschrikkelijk als spelers op de scheids gaan mopperen. Of ze het nu goed doen of niet.

Maar ik moet erbij zeggen dat ik zelf, zeker te weten, een slechte scheids zou zijn. Te dromerig! Ik denk dat ik halverwege de eerste set al van de bok wordt afgetrokken. “Iedereen zijn talenten!”zo troost ik mijzelf.

Maar geen scheids, geen wedstrijd! Dat moet iedere volleyballer beseffen. Dus wees zuinig op onze scheidsrechters. Ze zijn zo belangrijk!

Maar nu even terug naar Tjaart-Jan. Deze wedstrijd bezocht ik vanwege TJ. En dus lette ik extra goed op de scheids. En dan zie je hoe goed hij eigenlijk wel is. Zeer gedecideerd. Sommige spelers probeerden hem wel te beïnvloeden, maar gewoon absoluut kansloos! Een autoriteit! Mij verbaasde het dus niets dat hij verkozen was tot scheidsrechter van het seizoen 2018-2019.

Henk Kinds was zijn begeleider. Dus ook Henk verdient alle lof. Henk is in het seizoen 2016-2017 zelf tot scheidsrechter van het seizoen benoemd. Dus TJ heeft een lichtend voorbeeld als begeleider gehad.

Gefeliciteerd Tjaart-Jan en Henk bedankt.

Hieronder vinden jullie, leden van Scylla, twee interessante links die het begin kunnen zijn van jullie eigen carrière als scheidsrechter met wellicht ooit een benoeming tot “scheidsrechter van het seizoen”, als gevolg

Hans Konig

https://www.nevobo.nl/official/opleiding-en-bijscholing/opleiding-tot-official/

http://www.timeout74.nl/handleiding_scheidsrechters_2011.pdf