Nieuws

Oproep: "Wees is lief voor elkaar!"

Deze oproep hoor je nu geregeld op de radio, gepaard gaand met allerlei voorbeelden. Bijvoorbeeld: "Laat de ritser er eens tussen, wees is lief".

Ik vond deze publieke oproep wel op zijn plaats om deze periode ook binnen Scylla te verspreiden. Niet dat wij niet "lief" zijn voor elkaar, maar vooral preventief bedoeld. De maanden april, mei en juni zijn traditioneel de "gevoeligste" maanden binnen elke volleybalvereniging.

Dan is het net de natuur. In de natuur wordt dan gestreden om het beste vrouwtje en het beste plekje voor het nest of holletje. Alles volgens het instinct gericht op eigen voortplanting. Het recht van de sterkste. Gericht op de "dikke IK".  Mooi om te zien. Maar dan wel alleen in de natuur!

Dit soort strijd mag niet gebeuren binnen een volleybalvereniging. Nogmaals dit is een preventieve oproep! Gewoon omdat het zo op de loer ligt. Het past zo bij ons instinct als diersoort. Maar gelukkig kan een mens dus ook verstandig nadenken en gevolgen op langere termijn overzien.

In een "column" las ik van de week de volgende zinsnede: "Gezeik begint waar gezamenlijk faalt". Ik vind hem waar en mooi.

Maar waarom zijn de maanden april, mei en juni nu juist zo gevoelig, net als in de natuur, voor een volleybalvereniging en dus ook Scylla?

Dan eindigen de competities. Dan was het een leuk of minder leuk seizoen. Dan komt nu de grote, lange leegte en de onzekerheid over het volgend seizoen. In welk team kom ik? Wie worden mijn medespelers? Wie wordt mijn trainer? Welke trainingstijden gaan het worden? Blijft mijn team überhaupt nog wel bestaan, nu die en die er mee stoppen? Blijf ik wel op niveau spelen?

Dit jaar zijn wij extra kwetsbaar omdat wij geen stabiele TC hebben. Dus werken wij met projectteams met een coördinator. Best lastig, waardoor het vast niet altijd perfect zal gaan.

Allemaal relevante vragen met voor iedereen andere prioriteiten. Een periode waarin vele spelers voorsorteren op hun korte termijn toekomst. En dan is er het risico dat spelers het totaal belang niet meer zien doordat hun instinct ze laat strijden voor hun specifieke eigenbelang. Een gevaarlijke tijd voor elke volleybalvereniging.

En soms, meer en meer, gaan volleybalverenigingen in dit egocentrische gedrag mee. Dan worden spelers bij andere clubs verleid om mee te trainen in de hoop op een overstap. Een soort landjepik! Het fatsoen wordt opgeofferd aan het eigenbelang! Uiteindelijk worden wij daar als volleybalwereldje allemaal zwakker door! (Tenzij de clubs onderling afstemmen om spelers te behouden voor de sport). Maar ja het instinct is op eigenbelang gericht. En dat is dus moeilijk te onderdrukken.

Mijn oproep is dus "wees is lief voor elkaar en je vereniging". En dat doe ik met het uitspreken van 10 geboden, gericht op dit thema. Let wel; preventief bedoeld en gericht op de komende gevoelige maanden.

  1. Wees tolerant. In elk team zitten leuke spelers.
  2. Soms is het ene jaar leuker dan het andere. Kijk met positieve instelling naar het volgend jaar.
  3. Zorg dat je medespelers het leuk hebben. Dus geen gemopper, al zijn ze natuurlijk veel slechter dan jij zelf!
  4. Reageer niet negatief naar TC-beslissingen en zeker niet naar de TC-vrijwilligers.
  5. Help de TC actief met meedenken.
  6. Trainers blijf! Als het maar even kan. Geef je op als trainer, aanvoerder en scheidsrechter!
  7. Spelers, laat je niet verleiden door paniekerende buurverenigingen. Het gras bij de buurman is niet zo groen als ze je doen geloven. Sterker nog; het gras bij Scylla is het groenst.
  8. Iedereen die organisatorisch iets kan doen, meld je! Voor nu of later is er zeker behoefte aan. En blijf in je functie/taak als het maar even kan.
  9. Probeer mensen in je omgeving te winnen voor de volleybalsport. Extra trainingen kunnen worden verzorgd.
  10. Geef alles in de strijd voor de mooiste club in de wereld: Scylla.

Met zijn allen strijden voor het behoudt van een fijne volleybalvereniging en voor een leuk nieuw seizoen. Bestrijd de "dikke IK", en ga voor de "gezamenlijke WIJ".

En dan komt het vast weer goed net als elk jaar.

Amen

Hans Konig