Nieuws

De knuffelvoorzitter: halverwege !?

Het is nu twee jaar geleden dat ik begon als voorzitter. Formeel natuurlijk twee maanden later tijdens een extra ingelaste ALV. Toen ik mij opgaf had ik het voornemen, voor mijzelf, om dit 4 jaar te doen. Ik geloof dat het “frisse” er na 4 jaar meestal af is als het gaat om dit soort algemene functies. Elke andere functie binnen Scylla kan veel langer worden ingevuld zonder dat de natuurlijke sleet erop zit, mits de persoon het leuk blijft vinden natuurlijk. Maar bij een voorzitter komt de sleet erop, vroeg of laat. In het begin is alles nieuw en vindt iedereen het “verfrissend” wat je doet. Maar ik denk dat na zo’n vier jaar de magie wel is uitgewerkt. Dan komen de ”krasjes” uit genomen beslissingen. De stijl van vergaderen wordt bekend en daardoor een stukje grijzer. Daarom geloof ik dat managementfunctionarissen gemiddeld om de 4 jaar aan vervanging toe zijn. Dat geldt in het bedrijfsleven, de politiek en vast ook bij verenigen.

Maar mijn “standpunten” giet ik nooit in beton. Ik verander van standpunt wanneer voortschrijdend inzicht hiertoe aanleiding geeft. Dus wie weet wordt het nog langer dan de resterende twee jaar en wie weet wordt het korter! Daarom de “!?” in de titel.

Of ik het leuk vind om voorzitter te zijn? Ja, ontzettend leuk. Het voelt als een eer en het maakt mij zelfs trots, moet ik bescheiden bekennen. Ik vertel het graag op verjaardagsfeestjes en oogst dan een bewonderend, luisterend oor. Goed voor het ego.

Het is zo leuk om te doen omdat Scylla zo’n fantastische vereniging is. Er gebeurt zoveel in deze club. Zoveel mensen die iets moois neerzetten. Ik heb dit reeds meerdere malen in mijn wekelijkse stukje gememoreerd en zal dat nog wel regelmatig blijven doen. Vaak krijg ik de vraag of ik er weleens spijt van heb gekregen dat ik destijds in dit gapende vacature-gat ben gesprongen. Dan is steevast mijn antwoord: “nee, nog geen seconde!”. Maar dan groeit mij Pinokkio-neus wel, moet ik eerlijk bekennen. Er is een seconde geweest dat ik wel spijt had. Precies één seconde! Dat was in de positie, die ik als voorzitter moest innemen in een emotioneel meningsverschil tussen twee toppers van de vereniging. Toen voelde ik mij wel een beetje ongelukkig. Juist omdat ik beide erg graag mag en in hun betrokkenheid voor Scylla zo bewonder. Nu die seconde! Ik probeerde uit te leggen aan één van de twee dat het bestuursstandpunt niets met het functioneren van de functionaris te doen had, en dat ik hem juist erg bewonder in dit functioneren. Of hij dat toch wel wist? Hij keek mij aan en zei: “Nee, dat betwijfel ik!”. Als door een steen getroffen kwamen die woorden binnen. Overigens erg slap van mij om de vraag te stellen. En de pijn van het antwoord was zeker niet te wijten aan de boodschapper. Die reageerde uit zijn hart, wat ik nu juist zo in hem bewonder, wanneer ik hem in actie zie. Maar toen was het even helemaal weg bij mij. Heel even ging het licht uit! Ja, precies één seconde! Het liefst blijf ik een allemansvriendje. Een soort van verenigingslabrador. Een knuffelvoorzitter dus! Maar ik weet dat dat in deze rol onmogelijk is! Het is immers net de echte grotemensenwereld!

Ik ben vooral heel blij wanneer er iets moois tot stand komt omdat leden er de schouders onder zetten. En dat gebeurt zoveel! En daar ben ik nu van zeer dichtbij heel regelmatig getuige van. Het is zo mooi om in teamverband dingen voor elkaar te krijgen! En de leden, die zich inzetten zijn werkelijk allemaal blij. Dat is zó mooi! Alleen als andere leden zich boos en/of teleurgesteld zich uitlaten over de inzet van deze vrijwilligers, zakt de stemming. Nu komt dat niet zoveel voor, maar soms wel. En dat is dan wel erg jammer.

Ik kan uit de grond van mijn hart iedereen aanraden om naast het primaire sporten wat extra’s voor de club te doen. Ik garandeer dat je daar geen spijt van krijgt en zeker niet als de anderen deze mensen in hun waarde laten en helpen! Er zijn altijd wel vacatures en ook projectmatig activiteiten te ondernemen. Nu kunnen wij bijvoorbeeld versterking in de TC goed gebruiken. Kom erbij! Het is gewoon leuk! Maar ook zijn er vaak mogelijkheden als trainer en coach. Of kom in de evenementen- en sponsorcommissie en draag daar je steentje bij wanneer je daar (tijdelijk) even tijd voor hebt. Het is echt leuk om Scylla te zien bloeien en daar van nabij onderdeel van uit te maken. Vraag het maar aan de velen om jullie heen die al actief zijn.

Kom erbij!

Hans Konig

PS. Michiel Luttikhuis is per 1 januari gestopt als voorzitter van de TC. Ik bedank hem, namens heel Scylla, voor zijn fantastische inzet voor Scylla. Ik vind het ongelooflijk goed hoe Michiel functioneerde. Ik zal hem persoonlijk heel erg missen in het bestuur. Een absolute topper!

En dit staat in de “PS” vetgedrukt, omdat het dan meer op valt!