Nieuws

Volleybal in Nepal

Vorige week was ik een week in Nepal voor mijn werk. En omdat een week zonder volleybal aanvoelt als een week niet geleefd, ben ik tijdens zulke weken gefocust op alles wat ook maar iets op volleybal lijkt.

En jawel, al vanuit het vliegtuig zag ik tijdens de landing een groep volleyballers vlak naast de landingsbaan. Een beloftevol begin, al had ik te kort tijd om er echt van te kunnen genieten en om mijn gebruikelijke analyses te kunnen doen. En van tips geven kon, jammer genoeg, al helemaal geen sprake zijn.

Later in de week moest ik aan een eerdere weekbrief bijdrage denken, waarin ik jullie vertelde hoe de “volleybalhemel” er uit ziet. Reminder: Als een groot stadion, soort Nou Camp, waarin je op de eerste rij mag zitten als je, tijdens je aardse bestaan, je verdienstelijk hebt gemaakt voor de volleybalsport en voor Scylla in het bijzonder. Mooie volleybalwedstrijden worden je dan voorgeschoteld. Maar je zit hoog achteraan als je dit hebt nagelaten.

Van mij werd in Nepal verwacht een hele hoge watertoren op te klimmen. En staand op het dak van deze toren, zag ik in de verre diepte een volleybalwedstrijd gespeeld worden. Zie foto.

Ondanks dat het wel wat ver weg was (blijkbaar laatste rij in de volleybalhemel), heb ik hier nu wel mijn spelanalyse kunnen maken. En ondanks dat het op een behoorlijke afstand en hoogte was heb ik ze toch wat opstelling- en techniek tips kunnen toeschreeuwen. En na afloop werd ik blij verrast. “Dank en welkom” worden door de lokale bevolking geuit met het geven van een sjaal, bloemen en een rode stip op het voorhoofd. Ze konden echt wat met de gegeven tips, dus vandaar! En ondanks dat ik mijzelf met deze foto binnen Scylla onsterfelijk voor schut zet, moet ik het bewijs toch meeleveren. In Nepal worden mijn volleybaltips tenminste blijkbaar wél gewaardeerd. Waarvan akte H5!Nu moest ik meer weten van volleybal in Nepal. Zie hier mijn ontdekkingen.

  • Van de 26,7 miljoen inwoners, volleyballen er ca. 1 miljoen.
  • De NeVoBo helpt Nepal met het ontwikkelen van volleybal vanaf 2016.
  • Daarom was/is de Nederlander Lesley de Jonge de bondscoach van het mannenteam van Nepal. Hij combineert dat met zijn Nederlandse club Set Up ’65. Hij is de opvolger van een andere Nederlander Matt van Weezel.
  • De Nepalese regering heeft volleybal uitgeroepen tot DE nationale sport.
  • De beste prestatie tijdens de Aziatische Spelen was een zilveren medaille in 2010 mede door een 3-0 overwinning op Kirgizië. Dus volstrekt verdiend, lijkt mij!

Je ziet in Nepal dan ook regelmatig een volleybalveld. Altijd in de open lucht. En dat lijkt mij nu weer niet aantrekkelijk in Kathmandu. De smog is werkelijk onverdraaglijk in deze stad met meer dan 6 miljoen inwoners. Het sloeg mij op de longen.

Ik ben blij het werk te hebben kunnen combineren met deze volleybalanalyse. Niet alleen omdat ik nu eenmaal niet een week zonder volleybal kan, maar ook omdat een dergelijke analyse voor Scylla weer heel nuttig kan zijn. Denk aan scouting, toekomstige uithuur van trainers, etc. Dus ik dacht dat ik misschien deze reis wel kan declareren bij onze penningmeester. Lijkt mij nog niet zo onredelijk, toch?

Hans Konig