Nieuws

Wandelen bij Scylla 55+

Vroeger! Toen ik nog een kind was, was het steevast de vraag op zondagmiddag van mijn ouders: “Ga je mee wandelen?” Ik geloof niet dat het antwoord ooit “ja” is geweest. Ik kon ervan gruwelen! Alleen het idee al. Zo oubollig!

En nu ligt het alweer vele jaren achter mij dat ook wij deze vraag stelden aan onze kinderen. En natuurlijk ook op zondag! En ook nu kan ik mij niet heugen dat één van de kinderen dan ooit “ja” zei. En als wij op vakantie toch enigszins druk uitoefenden om met zijn allen te gaan wandelen, dan was de aanloop en het begin van de wandeltocht nog geen feest. Chagrijnig! Veelal deden de avontuurlijke omgevingen de stemming dan geleidelijk omslaan in enthousiasme, zonder dit ooit te willen toegeven natuurlijk. Dus in dertig jaar is er niets veranderd.

Na mijn aanvankelijk eigen afkeer voor wandelen ben ik in de loop van de jaren juist wel een fan van wandelen geworden. Ik heb menig mooie tocht gemaakt en reeds 5-vierdaagse kruisjes verdiend. Maar belangrijker: gepaard gaand met zeer goede herinneringen aan de gezelligheid in Nijmegen en de mooie natuur op de andere tochten. Je ziet zoveel meer als je wandelt! Ook Steve Jobs vergaderde bij voorkeur al wandelende. Hij kreeg zijn creatieve invallen tijdens deze wandeltochten. Ik kan dat goed voorstellen. Ik ben omgevormd tot een echte wandelfan!

Dan mijn tante Truus van 94 jaar oud en op oude leeftijd zeer slechtziend geworden, is al sinds ik het kan herinneren lid van een wandelclub. Eén keer per week gaat de groep wandelen. Weer of geen weer. En mijn tante gaat gewoon altijd mee. Maar in al die jaren is die groep veel meer geworden dan gewoon een wandelgroep. Samen verjaardagen vieren, vriendschap, opheffen van eenzaamheid, elkaar helpen, zijn allemaal elementen van deze groep. Zo waardevol! Ik denk zelfs dat deze vriendschappen in deze wandelgroep de oorzaak ervan zijn dat mijn tante nog altijd zelfstandig woont.

Dus toen enkele weken geleden werd aangekondigd dat onze eigen Scylla 55+-sportafdeling een wandelgroep ging starten, was ik direct enthousiast. Wat een fantastisch initiatief. Wat hoop ik dat dit mag uitgroeien tot net zo’n hechte groep als waar mijn eigen tante Truus lid van is. Wat kan dat veel waarde geven!

Dus zo vreemd was het dus niet dat ik mij afgelopen maandagmiddag om 14.45 uur bij de Bongerd meldde met de vraag of ik mee mocht lopen. De eerste keer! Daar wilde ik graag bij zijn.

En het viel zeker niet tegen. Hartstikke leuk! Leuke mensen en mooie verhalen! Tijdens het wandelen, kun je lekker met iedereen even praten en leer je elkaar kennen. Ik vind dat mooi!

Bé Hoving is de trainer. Door de warming up en de cooling down geeft hij de wandelclub net even wat meer! Tijdens mijn praatje met hem, blijkt wat voor topsporter deze man is. Ongelooflijke prestaties op halve en hele marathons met ongelooflijke tijden in het verleden en nog altijd, ook nu hij alweer tegen de zestig aanloopt. Ik moet bekennen dat ik stiekem graag een beetje poch als ik tussen neus en lippen, een beetje quasinonchalant, kan vertellen dat ik vroeger ook marathons liep. Maar hier kon ik beter mijn mond houden. Toch een beetje zielig in vergelijking met Bé. Wat een atleet is deze man en wat een leuke en vakkundige trainer/begeleider van juist zo’n wandelgroep.

Nu hoop ik dat deze groep zal uitgroeien tot een instituut van Scylla. Maar het heeft er alle schijn van dat dit gaat lukken. Scylla mag er trots op zijn en dan natuurlijk vooral onze Scylla 55+ sportafdeling.

Hans Konig