Nieuws


Hansje lacht, Hansje huilt (ALV 25 oktober 2018)

Ik hoop jullie allemaal te zien op de komende ALV op donderdag 25 oktober. Ik vind een grote opkomst belangrijk. Dit is het moment dat de leden waardering kunnen uiten voor het werk wat de bestuursleden voor Scylla doen. En dat is eigenlijk best wel heel erg veel en veelal met plezier. En zoals iedereen weet, werkt waardering en een compliment als de nodige brandstof. Natuurlijk kunnen leden dan ook het beleid mede bepalen. Dit is het moment om ideeën in te brengen en/of wijzigingen in beleid voor te stellen.

Alle bestuursleden hebben beleidsstukken en jaarverslagen op het intranet gezet. Overigens geeft de agenda (nog) niet de juiste volgorde aan. De aangekondigde pubquiz zal door de agendapunten heen worden verwerkt.

Ik ben nu ruim 1 ½ jaar voorzitter. Dit wordt dus feitelijk mijn eerste volledige afgeronde bestuursjaar. Tijd voor een korte, persoonlijke terugblik. De twee vragen die ik vele malen gesteld krijg zijn of ik het leuk vind én of het mij veel tijd kost.

De tijd die ermee gemoeid gaat is toch wel wisselend. Voor vergaderingen, tijdens de vergaderingen en de vele extra besprekingen met Jan en alleman, zijn zeker tijdrovend. Het is vaak hollen of stilstaan. Soms druk en soms rustig. Wel ben ik blij dat ik als zelfstandig ondernemer werk en ook nogal eens de tijd overdag kan benutten. Ook ben ik blij met mijn medebestuurders, overige functionarissen en projectmatig in te zetten leden. Deze mensen hebben allemaal hart voor Scylla en verzetten enorm veel werk. Dat is wel belangrijk omdat ik het anders niet zou kunnen. Je moet wel kunnen delegeren en ook de mensen hebben om aan te kunnen delegeren. Nogmaals, daar bof ik mee. Daarom ook een groot applaus voor deze mensen op de ALV van 25 oktober.

Of ik het leuk vind, is weer een heel andere vraag. Voor 95% vind ik het voorzitter zijn echt heel erg leuk. Met een beetje schaamte mag ik zelfs wel bekennen dat het mij ook een wel een beetje trots maakt. Enige tijd geleden kwam ik een Scylla-lid tegen met zijn kind. Na een klein praatje legde hij aan zijn kind uit dat ik de voorzitter van Scylla ben en daarmee eigenlijk een beetje de “baas”. Nu weet ik natuurlijk wel dat de werkelijkheid heel anders is, maar toch “groeide” ik ter plekke een beetje. En dat is als volleyballer natuurlijk mooi meegenomen. En nu ik voorzitter ben, kan ik zo trots zijn wanneer er goede dingen binnen de vereniging gebeuren, zoals het vinden van nieuwe actieve leden w.o. ook zwaardere functies als secretaris en penningmeester. Of als ik zie hoe verloren gewaande leden weer terug keren en er zichtbaar blij mee zijn. Vorig jaar hebben wij natuurlijk het Lustrum gehad, weer een mooi jeugdkamp, kampioenschappen, fotoboek, vele leuke mini-activiteiten, een nieuwe kast, vergevorderde plannen voor ScyllaBeach, etc. Eigenlijk wel heel veel activiteiten. Over al deze zaken schrijf ik wekelijks met heel groot plezier en trots. Trots op zo’n mooi vereniging. En ik moet bekennen dat ik met regelmaat bij diverse gelegenheden zelfs emotioneel kan raken. Scylla is wel heel erg mijn ding. Hansje Lacht!

Maar er zijn toch ook wel zaken waar ik verdrietig van word en die mij nog weleens van binnen stilletjes doen denken: “Was ik er maar nooit aan begonnen!” Hansje huilt!

Zo kan ik heel slecht tegen conflicten. En helaas zijn die er soms ook binnen Scylla. Ik zelf heb de grootst mogelijke hekel aan conflicten en zoek in die gevallen altijd naar compromissen. Hier ga ik dan ver in, misschien wel te ver. Ik zoek immer naar het gemeenschappelijke! Daar geloof ik in! Praten, praten en nog eens praten.

Ik heb in mijn eigen bedrijf, destijds met veel personeel, heel veel met conflicten tussen mensen te maken gehad. Ik heb geleerd dat twee goedwillende mensen elkaar soms gewoon niet kunnen begrijpen en de goede intenties van de ander niet meer willen of kunnen zien. En helaas heb ik dat nu binnen Scylla ook een paar keer van nabij zien gebeuren. En als voorzitter kun en wil je je hieraan niet onttrekken. Maar dat kost dan wel echt veel energie en vaak onbegrip over het conflict bij mijzelf. Met een beetje meer soepelheid van beide kanten, kan dan zo vaak veel ellende voorkomen worden. Dat is mijn overtuiging.

Ook het zoeken naar kandidaten voor diverse functies vind ik echt heel vervelend. Iedereen weet dat een vereniging deze mensen nodig heeft. Geef je gewoon op! Help de club dragen. Vele handen maken licht werk! En zoals zo vaak gezegd: Scylla doet het in deze best goed! Maar het zou het leven nog veel gemakkelijker kunnen maken.

En tenslotte heb ik een hekel aan felle, ongenuanceerde kritiek op het werk van vrijwilligers (kader, trainers, scheidsrechters, etc.) zelfs al zouden deze critici inhoudelijk gelijk hebben.

Maar zoals gezegd; Hansje huilt slechts 5% en lacht maar liefst 95%.

Ik hoop jullie allemaal te zien op de ALV van 25 oktober!

Hans Konig