Nieuws

Vernieuwen, verversen en rouleren houdt fris!

Deze week is Rob Jetten tot opvolger benoemd van Alexander Pechthold. Nieuw bloed! Ik geloof daarin. Maar ik denk dat het altijd heel persoonlijk is, wanneer iemand aan vervanging toe is. En als iemand besluit op te stappen en er is een opvolger, dan pakt het vaak verrassend goed uit. Vaak wel weer met een eigen en andere stijl.

Deze komende ALV (25 oktober 2018) gaan wij afscheid nemen van Femkje als secretaris en Jolanda als penningmeester. De beoogde vervangers Linda en Egbert (ALV beslist) lopen zich alweer een tijdje warm en doen het ook weer hartstikke goed. En Jolanda en Femkje kunnen gerust hun taken loslaten. En zo moet het ook! En meestal gaat dit proces van opvolging erg goed binnen Scylla. De vele taken en functies worden over het algemeen goed ingevuld. Wanneer er iemand stopt, lukt het meestal wel een goede, enthousiaste vervanger te vinden. Vele handen maakt licht werk. Dat is de “kracht van Scylla”.

Maar een enkel keertje loopt dit proces wel zorgelijk en frustrerend langzaam. Dat is nu bijvoorbeeld aan de hand met functie van wedstrijdsecretaris. Wilma heeft dit nu enkele jaren gedaan en is zelfs bereid geweest langer te blijven. Heel erg fijn, maar het zou niet zo moeten zijn. Ik vind, vanuit de grond van hart, dat velen van onze leden deze functie heel goed zouden kunnen invullen. Het is een belangrijke en zeker leuke functie binnen onze vereniging. Waarom geven niet meerderen van onze leden aan deze functie wel te willen invullen? Waarom moeten wij zo intensief zoeken? Zo zonde van de energie! Het is niet niets, maar zoveel werk is het nu ook weer niet en wel zo belangrijk voor Scylla. Een beetje gestructureerd werkend persoon kan dit! En je betekent werkelijk wat voor de Scylla!

Na dit seizoen stopt Michiel als voorzitter TC. Ook zo’n belangrijke, uitdagende functie. Hoewel ik het een rotgedachte vind dat Michiel stopt, vind ik dat het wel moet kunnen. Hij heeft het heel wat jaartjes gedaan. En m.i. heel erg goed. Nu moet er volgens weer een ander het stokje overnemen. En dit zou vervolgens weer geen probleem moeten zijn. Goed kunnen luisteren en wat gevoel voor de menselijke bal is zeker voldoende. Hoe mooi staat dit op je CV? En als je al je werksporen hebt verdiend, dan is het toch mooi om ook een paar jaar aan onze gezamenlijk liefde te besteden? Duik niet weg, maar meld je.

Het aanmelden voor functies en/of tijdelijke projectgroepen gebeurt dus eigenlijk heel goed binnen Scylla. Dat vind ik mooi. Dat motiveert mij wel. Ik hoor regelmatig dat dit bij andere verenigingen een groter probleem is.

Wat betreft mijn eigen functie. Dit vervul ik nu ook alweer ruim 1 ½ jaar. Ik ben nog niet klaar, wat mij betreft. De meeste voorgangers van mij hebben het ca. 10 jaar gedaan. En voor zover ik heb begrepen ook nog eens heel erg goed. Ik verklap vast dat mij dat niet gaat lukken. Vermoedelijk 4 jaar verwacht ik. Als de leden dit goed vinden, natuurlijk. De meeste regeringsleiders en ministers hebben een termijn van 4 jaar. Zolang blijven ze vers. Zo zal het bij mij ook wel zijn, verwacht ik zelf. Tegen die tijd willen jullie ook mij weer kwijt. En dat is gezond. Het kan korter zijn als werk en/of privé dit nodig maakt of langer als tegen die tijd alles erop wijst dat mijn houdbaarheidsdatum nog niet verstreken is.

Maar ik geloof in vernieuwing, verversing, roulering en ook verjonging. In de bestuursvergadering heb ik het thema verjonging al eens aangestipt. Een goede mix tussen frisse, jonge nieuwe ideeën gecombineerd met ervaring is zo belangrijk in onze vereniging. Maar hier durf ik te stellen dat onze jeugd ook hier een fantastische rol vervult. Vele jongeren binnen onze club vervullen dragende functies en taken. En dit is de groep van de vernieuwing en het sprankelend houden van Scylla tot in de verre toekomst.

Samen, jong en oud(er), moeten wij het doen binnen Scylla. Samen zijn wij de “kracht van Scylla”. Neem initiatief! Kun je wat betekenen? Doe het gewoon! En zeker weten dat je er geen spijt van krijgt. Het is gewoon leuk om deel te mogen uitmaken van het succes van Scylla.

Hans Konig