Nieuws

Wageningen: de volleybalboulevard!

Van oudsher beschouw ik de maandag niet als mijn beste vriend. Dit gevoel stamt uit mijn schooltijd. Ik herinner mij nog dat ik dikwijls de zondag al aan het verpesten was door het knagende gevoel dat de maandag er alweer aan kwam. En dan viel de maandag natuurlijk toch meestal wel weer mee.

En nu ik bijna 60 ben, bekruipt mij dit gevoel nog altijd. Natuurlijk nergens meer op gebaseerd. Maar het basisgevoel van deze eerste dag van de week zit nog altijd diepgeworteld. Zeg maar gerust diep in mijn ziel ingegraveerd. Maar sinds een jaar of tien wordt dit gevoel overvleugeld door een heftig verlangen naar de maandagavond. Dan is de maandagavond recreantencompetitie. Nu nog vindt deze competitie plaats in de Olympiahal, maar na de herfstvakantie in sporthal De Aanloop. Voor veel van de Scylla-lezers onder jullie, is dit een bekend fenomeen omdat zij dan ook vaak al vele jaren aan deze competitie deelnemen. Scylla-leden zie je in vrijwel alle 32 teams wel terug. Ik speel in het team van Scylla sponsor Site4u. Een hele eer, vind ik zelf.

Nog even voor de Scylla-leden die niet van het bestaan weten van deze recreantencompetitie. Vrijwel elke maandagavond (behalve in de zomer en op feestdagen) wordt er gespeeld op 4 velden. Op elk veld spelen 8 ploegen. Dus per veld 4 wedstrijden. Eén wedstrijd heeft 3 sets van ca. 18 minuten. Op de verschillende velden zijn de teams ingedeeld naar sterkte. Dat houdt het volleybal leuk. Elk jaar worden er twee competitieronden gespeeld. De nummers 1 van de poule promoveren dan naar een niveautje hoger en de nummers laatst degraderen dan naar een niveautje lager. Echt wel spannend. En tussen de competitieronden door, wordt er een krokettentoernooi georganiseerd met telkens heel veel aanmeldingen. Voor meer details kunnen jullie overigens terecht op www.volleybalwageningen.nl

Met extra trots kan ik ook nog eens vermelden dat de voorzitter van stichting, die dit spektakel organiseert, een Scylla lid is: Mies van Breeschoten. En dat is knap werk, durf ik hier wel te stellen.

Maar waarom vertel ik dit nu allemaal in de weekbrief van Scylla? Is die maandagavondcompetitie eigenlijk niet een soort concurrent?

Nee hoor, stel ik. Een mooi voorbeeld ben ik zelf. Ca. tien jaar gelden begon ik op de maandag te volleyballen. Ik kreeg er weer zo'n pret in, dat ik mij bij Scylla aanmeldde om te mogen meetrainen bij het toenmalige H4 (nu H5). In mijn maandagavondteam zaten al wat spelers vanuit dit team. En nog wat later, ben ik ook competitie gaan spelen bij Scylla en zoveel van deze club gaan houden dat ik er ook actief in ben geworden. Ook heeft een tijdje een team van Scylla meegedaan, waarvan de spelers niet konden of wilden trainen. De spelers hebben hun team toen in de maandagavondcompetitie ingeschreven en hadden zodoende toch een trainingsdag. Zo zijn er ook (oud) Scylla-leden die niet meer bij Scylla aan de competitie konden deelnemen en toch volleybal zijn blijven spelen in deze laagdrempelige competitie. Dus deze spelers blijven bij volleybal betrokken en komen soms later weer terug. Deze recreantencompetitie geeft zoveel extra's aan de volleybalsport in Wageningen en geeft zoveel kansen om samen te werken en volleyballiefhebbers op maat te bedienen, die anders wellicht verloren gaan. Ook veel leden van onze recreantenafdeling binnen Scylla maken veel gebruik van deze volleybalavond.

Zo zou ik mij ook kunnen voorstellen dat er een beach-recreantencompetitie komt in samenwerking met de stichting Volleybal Wageningen op de nieuw aan te leggen beach-accomodatie van Scylla op het terrein van zwembad De vrije Slag. Hopelijk gaat dit door. "Fingers crossed".

Dus, wellicht overbodig, wil ik Scylla-leden erop wijzen dat je vrijwel altijd wel in een team op de maandagavond kan worden ingepast, als je een extra volleybalactiviteit wilt inbouwen. Ook kun je met je buurtgenoten, vrienden en/of teamleden hele teams tegelijk in deze competitie inschrijven. Voor hele teams is er niet altijd plaats maar zo nu en dan toch wel. En dit is ook de plek om nieuwe Scylla-teamgenootjes te werven. Scouten dus!

Ik geloof in samenwerking tussen de regionale volleybalverenigingen, deze grote maandagavond recreantencompetitie en de nieuwe Scylla-beachafdeling. Het zal het volleybalaanbod in onze regio alleen maar compleet maken. Voor ieder wat wils. Het is eigenlijk als een meubelboulevard waar ook allerlei verschillend aanbod, in de directe omgeving, aanwezig is. Zo is Wageningen dus de volleybal-boulevard voor onze regio.

Hans Konig